Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » instruire, Ultimele noutati

Raport: STAGIUL DE FORMARE IN DOMENIUL STUDIULUI ZAPEZII SI AL AVALANSEI – MARTIE 2011

Submitted by on March 11, 2011 – 3:48 PMNo Comment
Clubul Alpin Roman a avut placerea sa organizeze pentru a patra oara Stagiului de formare in domeniul studiului zapezii si al avalansei, in perioada 4-6 martie 2011, la Caminul Alpin din Busteni.

Stagiul i-a avut ca lectori pe Narcisa Milian (ANM Sibiu), Irinel Grigore (ANM, statia Sinaia), Dan Vasilescu (CAR), dr. Anca Munteanu (Facultatea de Geografie, Universitatea Bucuresti, secetar al Comisiei de Avalanse CAR), toti cu bogata experienta teoretica, practica, didactica, in domeniul avalanselor.

Cursul a cuprins in tematica, printre altele: o scurta prezentare a notiunilor privind zapada si proprietatiile de tansformare ale acesteia, caracteristicilor generale si a tipurilor de avalanse, avalansele in placi, stratul fragil, teste de stabilitate, riscul de avalansa, parametrii referitori la invelisul de zapada (nivo-meteorologici, topografici – geomorfologici si umani), identificarea situatiilor de risc, precautii de baza cauze de declansare, alegerea traseului, capcanele inconstientului, instrumente in sprijinul adoptarii unei decizii, buletinul estimativ al riscului de avalansa (buletinul nivologic), modalitati de cautare si salvare – utilizarea dispozitivelor ARVA, conduita in caz de accident, salvarea efectuata de serviciile de salvare montana, cautarea victimelor cu ajutorul sondelor de avalansa, primele ingrijiri acordate victimelor si transportul accidentatilor, estimarea riscului de avalansa, efectuarea de masuratori si culegerea de date, sondaj prin batere si profil stratigrafic, redactarea buletinului nivologic in Romania si utilizarea acestuia, tehnica deplasarii pe schiuri in zonele cu risc crescut de avalansa, etc.

Aplicatiile practice s-au desfasurat in zona Azuga – Vf. Cazacu (Muntii Baiului) si la refugiul de pe Valcelul Spumos (Muntii Bucegi). Stagiul s-a bucurat de un larg interes, fiind prezenti 8 cursanti din Bucuresti, Cluj Napoca, Craiova.

Dupa succesul pe care l-au avut primele stagii organizate la Balea in noiembrie 2008, Busteni in martie 2009 si februarie 2010, s-a considerat ca fiind necesara, continuarea informarii si pregatirii despre zapada si avalanse, a celor care practica diferitele activitati montane, care pot ajunge in zone de producere a avalanselor. De aceea, consideram utila continuarea acestui stagiu, in speranta ca cei care il vor urma, vor iesi mai bine pegatiti pe munte, ceea ce va duce la diminuarea numarul celor care cad victime ale avalanselor.

Anca Munteanu
secetar al Comisiei de Avalanse CAR

Comments are closed.