Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » competitii, evenimente, pe munte

S-a incheiat etapa Cupei Mondiale de Escalada pe Gheata de la Busteni

Submitted by on January 20, 2014 – 4:50 PMNo Comment
icwc 2014În perioada 15-18 ianuarie 2014 a avut loc la Bușteni a doua etapă din circuitul Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheață, organizată de cătreClubul Alpin Român împreună cu Primăria Buşteni şi Uniunea Internaţională a Asociațiilor de Alpinism.
A fost pentru a noua oară consecutiv când România a găzduit o etapă a acestui eveniment internațional desfășurat sub egidaUniunii Internaţionale a Asociațiilor de Alpinism.
Prezența acestui eveniment anual la Bușteni este cu atât mai importantă cu cât  în anul 2014 escalada pe gheață va fi prezentă ca probă demonstrativă în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, pentru ca apoi să fie inclusă ca sport olimpic în cadrul următoarelor olimpiade de iarnă.
Însă tot din cauza viitoarei olimpiade de iarnă, anul acesta etapa de la Bușteni a fost devansată cu o lună, fiindcă de obicei aici sportivii se întreceau în luna februarie. Din acest motiv au fost depuse eforturi considerabile în plus din partea organizatorilor pentru asigurarea condițiilor optime de concurs, mai ales din cauza temperaturilor deosebit de ridicate pentru această perioadă a anului. Gheața și zăpada au fost produse și menținute artificial, cu toate astea însă, una dintre probe – cea de viteză masculin – nu s-a putut desfășura în condiții care să ofere șanse egale pentru toți concurenții, întrucât gheața nu a rezistat până la final, ceea ce a dus la invalidarea rezultatelor de către oficiali. Aceată probă urmează să se reia într-una din viitoarele etape din Elveția, Italia sau Franța. Prima etapă s-a desfășurat în Coreea de Sud.
Competiția a fost una deosebit de spectaculoasă, sportivii oferind un adevărat spectacol plin de adrenalină la care publicul a avut ocazia să vadă cele mai atletice tehnici de cățărare. Traseul de dificultate desfășurat pe structura artificială de 25 m înălțime, acoperită parțal cu gheață, a rămas în aprecierile sportivilor ca unul dintre cele mai dificile din lume.
Structura pentru proba de viteză, deși nu a putut fi valorificată la maxim din cauza temperaturilor ridicate, are un mare potențial, fiind cea pe care s-a stabilit în 2009 recordul mondial de viteză la cățărare pe gheață: 8,74 secunde.
Concursul de la Bușteni a avut premii de peste 10.000 euro, pentru care s-au înscris în competiție 81 sportivi din 16 țări: Azerbaijan, Bulgaria, Canada, Cehia, Coreea, Elveția, Franța, Iran, Italia, Japonia, Marea Britanie, Rusia, Slovenia, SUA, Ucraina și România.
Clasații pe podium au fost următorii:
Proba de dificultate masculin: locul I: rusul Maxim Tomilov (campionul probei în 2012), locul II: sudcoreeanul Hee Yong Park (dublu campion și dublu vicecampion al probei în 2013 și 2011, respectiv 2010 și 2009) și locul III: rusulSerghey Tarasov, pentru acesta performanța fiind cu atât mai importantă cu cât la cei 48 ani este veteranul competiției, în condițiile în care media de vârstă a participanșilor este mult sub 30 de ani.
Proba de dificultate feminin: locul I: sudcoreeanca Woon Seon Shin, locul II: italianca Angelika Rainer (campioana probei în 2012) și locul III: rusoaica Maryam Filippova.
Proba de viteză feminin: podiumul a revenit în totalitate delegației ruse prin locul I: Nadezhda Gallyamova, locul II:Maryam Filippova (campioana probei în 2012) și locul III: Ekaterina Feoktistova.
În ceea ce privește România, aceasta a fost reprezentată în competiția de la Bușteni în mod onorabil de 4 sportivi: fetele Cristina Pogăcean și Delia Liscan, care au reușit performanța de a se califica în semifinalele probei de viteză și băieții Lilian Ungureanu și Paul Popescu ambii concurând în proba de dificultate.
Clasamentele complete ale etapei de la Bușteni și ale Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheață se găsesc pe pagina oficială a Uniunii Internaţionale a Asociațiilor de Alpinism:
Fotografii din timpul competiției de la Bușteni:

Comments are closed.