Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » pe munte

Doi membri ai CLUBULUI ALPIN ROMÂN prezenți în listele pentru PIOLETUL DE AUR 2014

Submitted by on February 24, 2014 – 4:10 PMNo Comment
          Organizație cu tradiție în ce privește organizarea de activități montane, Clubul Alpin Român, înființat pe 18 martie 1934 la București la inițiativa “Grupării alpine”, se mândrește astăzi cu recunoașterea internațională a membrilor organizației. Astfel, pentru prima oară în istoria clubului și a țării, doi membri, Cosmin Andron și Cristina Pogăcean se află pe lista nominalizaților la prestigiosul premiu PIOLETUL DE AUR 2014.
      
            Acordat anual începând cu anul 1991 de către revista franceză MONTAGNES și organizația Groupe de Haute Montagnes, PIOLETUL DE AUR este considerat unul din cele mai prestigioase premii oferite în alpinism. Criteriile care stau la baza selecției juriului sunt nivelul tehnic și angajamentul alpiniștilor, originalitatea în alegerea obiectivului, respectiv natura inovatoare cu privire la modul de a conduce ascensiunea, fiind la fel de importantă.
            Cosmin I. Andron și-a descoperit pasiunea pentru alpinism la vârsta de 13 ani, când a trăit prima experiență montană, în apropiere de orașul său natal, Baia Mare.
De-a lungul anilor, hobby-ul lui Cosmin s-a dovedit a fi un mod de viață, acesta având în palmares  numeroase expediții în Europa, America, Asia și Africa. În paralel, este doctor în filosofie al Universității din Londra, unde a profesat în perioada 2000 – 2004. Ghid montan, mountain trainer și instructor de ski, sunt alte câteva ocupații ale alpinistului. China, Tibet (unde a escaladat în premieră mondială mai multe cascade de gheață), Alaska sau Tanzania au fost experiențe unice care i-au întărit pasiunea pentru alpinism, dar expediția care i-a adus prezența pe listele de laPIOLETUL DE AUR este cea de anul trecut, ascensiunea în premieră mondială pe vârful Gandharva Chuli – 6248 m (Himalaya regiunea Annapurna), realizată alături de Cristina Pogăcean.
            Fostă atletă de performanță, Cristina Pogăcean în vârstă de 30 de ani practică alpinismul din 2004 în cadrul Clubului Alpin Român, Secția Cluj, după nouă ani de atletism. Originară din Târgu Mureș, Cristina a participat la numeroase competiții de bouldering, escaladă sportivă, escaladă pe gheaţă și dry-tooling, obținând numeroase premii și medalii.
            La sfârșitul lunii martie 2014 vom afla dacă Cosmin și Cristina se numără printre cele 6 nominalizări finale la PIOLETULUI DE AUR. Premiile sunt acordate anul acesta în perioada 26 – 29 martie, la Chamonix, Mont Blanc, de către un juriu alcătuit din George Lowe (USA), Erri de Luca (Italia) Catherine Destivelle (Franța), Denis Urubko (Rusia), Sungmuk Lim (Korea) și Karin Steinbach (Germania).
          În ceea ce privește planul de activități pe anul în curs al Clubului Alpin Român, acesta cuprinde acordarea anuală prin Fondul de Expediții al CAR a unui număr de 2 burse pentru expedițiile românești sau mixte, având ca obiect ascensiuni în afara granițelor României, atât pentru traseele în premieră cât și pentru repetările traseelor existente. Mai multe detalii despre burse puteți găsi on-line: http://www.clubulalpinroman.net/despre-noi/burse-c-a-r-pentru-expeditii/
Mai multe detalii:

Comments are closed.