Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » in reflector

Poziția oficială a Clubului Alpin Român în legătură cu accidentul din Munții Retezat în care au decedat doi minori

Submitted by on April 25, 2017 – 11:52 AMNo Comment

sigla_carȚinând cont că cele două acțiuni care au avut loc în weekendul 22-23 Aprilie în munții Retezat au avut un caracter comercial, au implicat persoane active din comunitatea montană din România, ghizi montani sau persoane care și-au atribuit astfel de rol iar una dintre acțiuni a avut ca victime sportivi de performanță minori legitimați FRAE poziția Clubului Alpin Român (CAR) este urmatoarea:

Din păcate în prea multe situații se produc accidente care au ca și punct de pornire o educație montană precară, nestructurată și insuficientă mulți dintre practicanți  neînțelegând, nerespectând sau ignorând norme de siguranță elementare.

Considerăm că astfel de accidente pot fi evitate dacă persoanele implicate într-o tură montană de iarnă ar cunoaște și ar respecta câteva principii de bază:

  • Informarea și adaptarea grupului în funcție de condițiile meteorologice și nivologice din masiv sau despre o zonă anume despre care se știe ca este posibil să pună probleme de siguranță.
  • Să se facă o distincție clară între traseele de vară (marcate) și variantele de iarnă (nemarcate) care depind de condițiile de zăpadă.
  • Să se adapteze mărimea grupului în funcție de posibilitățile de gestionare în siguranță a situațiilor excepționale care pot apărea în timpul turei. În cadrul turelor de iarnă care se desfășoară in mediu alpin, în zone de creastă, versanți abrupț, văi înguste sau pasaje dificile nu se recomandă deplasarea în grupuri mari de persoane.
    Deseori, aglomerări de persoane la trecerea unor pasaje sau zone expuse sau o deplasare foarte lentă a unui grup mare poate fi un factor important în luarea unor decizii greșite din partea unui grup învecinat sau chiar a unor persoane din propriul grup.
  • Identificarea în timpul turei a pasajelor cu potențial de risc și alegerea unei variante secundare, mai sigure. De multe ori alpiniștii cu experiență aleg să se întoarcă dintr-o situație limită dacă nu au indentificat alte variante de continuare a turei în siguranță.

De asemenea considerăm important de menționat faptul că experiența montană sau în alpinism este dificil de cuantificat în funcție de ”recordurile” sau performanțele promovate în presă, în multe cazuri, cu scop comercial. Alpinismul prin definiția sa este o activitate care se desfășoară în zone izolate, fără spectatori, nu ține de un sistem competițional iar performanțele se măsoară după criterii complexe, și de cele mai multe ori și subiective.

Implicarea minorilor în activități oficiale (concursuri, ture comerciale, școli, tabere) de alpinism, este necesar să se desfășoare într-un cadru controlat cu acordul scris al părinţilor și să fie organizate de personal de specialitate calificat (ghizi montani autorizați).

Accidentul produs ar trebui sa aibă ca efect creșterea nivelului de educație a iubitorilor de munte și implicarea tuturor: ghizi montani, instructori si salvatori montani în acest demers.  Înăsprirea legilor cu privire la accesul turiștilor în zona montană nu este o soluție pe termen lung. O mai bună înţelegere a statutului ghidului montan, o mai bună informare şi cunoaştere a specificului acestei activităţi, o mai bună apreciere a acesteia din partea statului român, o mai bună legiferare a ei şi impunerea unor norme care să crească calitatea serviciilor ghizilor montani sunt teme care trebuie abordate de urgență.

Se cere o reglementare clară şi distinctă a activităţii de Ghid Montan care să se apropie de normele internaţionale. Școlile de Ghid Montan sa aibă obligația să adapteze cursurile de formare în baza acestor norme. În acest moment nu există un standard de calitate unitar și conform legislației din țările alpine membre ale UE pentru pregătirea profesioniștilor din alpinism și ramurile sportive ale acestuia (exista mai multe entități care pregatesc astfel de profesioniști, dar standardele de calitate al acestor entități sunt inegale). Ghidul Montan este răspunzător de siguranţa participanţilor la ture montane / alpine, scoli de munte, tabere în limitele standardului de exercitare a profesiei și trebuie înteles de asemenea că toți participanții la o tură montană sunt și trebuie să fie responsabili pentru acțiunile lor.

 

Consiliul Director
Clubul Alpin Român

Comments are closed.