Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » Ultimele noutati

File de istorie: Andrei Moldovan

Submitted by on May 5, 2011 – 4:10 PMNo Comment
de Adi  Negrean, CAR Cluj

Nãscut în Cluj-Napoca, la 16 aprilie 1933, Andrei Moldovan a urmat cursurile Liceului Tehnic S.D.V., dupã care a fost angajat al Cooperativei “Metalurgia” din Cluj, la sectia S.D.V. Îndrãgea natura încã de pe atunci, fãcând o adevãratã pasiune pentru speologie si alpinism. De asemenea, era un practicant al vânãtorii si al schiului. Ca o urmare logicã a pasiunii sale, în 1946 se înscrie în clubul de alpinisti “Clubul Alpin si de Turism al Metalului”. Datoritã vointei si curajului sãu deosebit, Andrei Moldovan cunoscut printre prieteni ca “Bandi bacsi”, se remarcã foarte repede în rândurile alpinistilor.

În 1949 pitoneazã primul traseu în Cheile Turzii, împreunã cu Kovacs Francisc, în “Grota Sansil”. Acest traseu, desi bãtut acum 50 ani are pasaje foarte frumoase de cãtãrare liberã, iar cu timpul, s-au fãcut mai multe variante ale acestuia. De asemenea, fiind foarte prieten cu Hans Gora, pitoneazã cu acesta “Creasta Matematicã”(gradul 4B, 7 lungimi de coardã), un tras friabil dar, în acelasi timp frumos. În 1951, împreunã cu Lorincz Nicolae si Puiu Moldovan, pitoneazã “Grota lui Hili” (gradul 2B, 5-6 lungimi de coardã), un traseu frumos, recomandat începãtorilor. Era cunoscut ca un om puternic si maleabil, pe stâncã miscându-se foarte bine si era foarte sigur pe ceea ce fãcea. În 1953 câstigã prima cupã a României la alpinism (locul I pe echipe). Mare schior, pasionat de munte, face iesiri atât vara cât si iarna, parcurgând crestele Fãgãrasului, Retezatului si altele.

Din initiativa sa, se formeazã Sectia Cluj a Clubului Alpin Român, realizând astfel o mare familie unitã, fiind alãturi de toti membrii clubului si stiind sã întretinã armonia în club. Fiind un mare pasionat al fotografiei si al peisajelor montane, propune în 1990 realizarea primei expozitii foto-alpinã a Sectiei. Tot lui i-se datoreazã legãturile Clubului Alpin Român cu Clubul Alpin Francez, invitând în tarã câtiva monitori francezi din Nantes. De un mare ajutor a fost si la turnarea filmului C.A.R., cu ocazia primei tabere de iarnã a Sectiei Cluj, film fãcut la Bâlea Lac în 1991. Obtine primul sediu al Sectiei, devenind si primul sponsor al clubului si totodatã dã o mânã de ajutor la înfiintarea Sectiei din orasul Gheorgheni. Prieten apropiat cu marii alpinisti ai vremii respective, Bandi bacsi, un om pe care simplele cuvinte nu-l pot descrie în totalitate, om de mare suflet, integru moral, plin de pasiuni si ambitii, cu idei inovatoare, va rãmâne vesnic în inimile noastre, iar spiritul sãu ne va cãlãuzi mereu.

Comments are closed.