Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » Ultimele noutati

Raport: Memorialul “ANDREI MOLDOVAN”, 6-8.05.2011, Cheile Turzii

Submitted by on May 9, 2011 – 2:59 PMNo Comment

Am ajuns ajuns sambata pe la amiaza in Cheile Turzii cu masina lui Mihai Iubasiu. Cand am plecat din Cluj in oras ploua dar in cheii era doar inorat si frig asa ca am apucat sa ne punem cortul la Ovidiu Baraianu in curte .Pe drum am mai tot vorbit la mobil cu Alin Bradeanu care era cu Alex Dumitrescu  in traseul “Jenci Bacsi” din peretele urias …cand am vorbit cu Alin m-ai aveau de urcat ultimele 2 lungimi de coarda.

Am pornit spre Chei pana in zona podului 4 unde a inceput ploaia si unde ne-am intilnit  cu Mihnea Prundeanu.

A venit o lapovita si ninsoare – o vreme nu tocmai de inceputul lunii Mai. La Ovidiu ne-am intilnit si cu Alin si Alex care au iesit exact cand a inceput vremea cea mai  rea .

Duminica dimineata  – soare si cer senin . Ne-am intilnit din nou cu Alin si Alex care au pornit la traseul ,,Suspendatul iar eu cu Feri Cseke si Tinel  sa ducem coronita in grota din traseul “Grota Sansil” traseu pitonat de Moldovan Andrei si Kovacs Francisc in anul 1949 si repitonat de Podut Cozmin (Fidi) in urma cu catva ani .

Initial am vrut sa urcam la traseu pe cararea de retragere din creasta Sansil si sa inconjuram toata zona Sansilului dar cum am vorbit la mobil cu Vasile Cipcigan si care ne-a zis ca s-a pornit un salvamontist in zona sipotelui ca sa stea si sa i  fereasca pe eventuali turisti de caderile de pietre  ( daca ar fi fost cazul )  dar nu a fost nici un turist in cheii din cauza vremi de ploaie si a frigului asa ca am urcat direct la intrarea in traseu .

Am intrat in traseu , stinca rece si vremea destul de umeda dar am avut noroc totusi ca nu ne-a plouat ,asa ca am ajuns destul de repede in a doua regrupare in grota unde am schimbat coronita de anul trecut si am pus –o pe cea de anul asta .Am pastrat un moment de reculegere pt  Moldovan  Andrei si toti cei care nu mai sunt printre noi . Am coborit in rapel la baza traseului si am inceput sa urcam si sa inconjuram toata zona Sansilului pana in padure si de aici pe o o poteca sa iesim pana aproape de  Ovidiu Braianu .Eu m-am bucurat ca am reusit ceea ce mi-am propus si mai mult ca am reusit sa urcam si sa coborim din zona sansilului fara ca sa miscam vreo piatra de la locul ei –  zona  e extrem de periculoasa pentru cei din poteca ( toate pietrele de pe jgheab ajung in zona sipotelui unde turisti se opresc sa isi faca poze ) si pe unde merge poteca de vizitare a cheilor .

Duminica dupa masa a iesit chiar si soarele asa ca pe iarba la soare am mancat dupa care am pornit spre Cluj .

Ady  Negrean – C.A.R. Cluj

Comments are closed.