Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » competitii, Ultimele noutati

Intrunirea Comisiei de Escalada pe Gheata Berna, Switzerland

Submitted by on June 15, 2011 – 12:45 PMNo Comment

Articol de Alexandru Paun

Am revenit de curand de la intrunirea Comisiei de Catarare pe Gheata ce a avut loc la Berna in Elvetia.
Impresia mea a fost ca intrunirea a fost una reusita prin faptul ca s-a reusit asezarea la aceeasi masa a tuturor organizatorilor de Cupe Mondiale.

Personal am avut deosebita placere in aceste doua zile sa intru in contact cu oameni deosebiti discutiile fiind captivante si constructive.
Am incercat sa-mi aduc aportul prin experienta acumulata prin participarea la organizarea Cupei Mondiale la Busteni si prezenta ca observator la celelalte competitii in anii precedenti.

Printre cei prezenti la intrunire pot aminti:

UIAA Office – Gurdeepak Ahuja si Sophie Gerard
UIAA Board – Jordi Colomer
Presedintele Comisiei, Pavel Shabalin responsabil pentru competitia din Kirov
Urs Stoecker, vice-presedintele comisiei de catarare pe gheata.
Nadezhda Launitz, responsabilul pentru o noua competitie ce e posibil sa intre in curand in calendar tot in Rusia la Moscova
Kim reprezentant al organizatorilor din Korea
Doi reprezentanti ai Swiss Alpine Club organizatorii  IWC Saas-Fee.
Andrej Peckjak, Presedintele Comisiei de Arbitraj, si Jasna Peckjak sotia acestuia
Alexandru Paun, reprezentant al Clubului Alpin Roman
Un reprezentant al CAF, organizatorul noii competitii din Chamonix.

Anul acesta IWC Daone nu va mai avea loc din cauza unui proces intentat de familia celui decedat.
In acelasi timp va intra in circuit o noua competitie ce se va tine la Chamonix in Franta.
De asemenea este foarte posibil sa fie un eveniment si la Moscova. Deja s-au demarat procedurile pentru constructia unei noi structuri.

In prima zi s-au discutat impreuna cu toti reprezentantii organizatorilor despre nevoile acestora si despre cum poate UIAA sa-i ajute la imbunatatirea calitatii concursurilor.
S-a recomandat ca toate concursurile sa se desfasoare pe durata a trei zile pentru a avea un program mai relaxat al competitiei.
UIAA a prezentat un film realizat pentru promovare si un pliant. Vom putea utiliza acest film de asemenea pentru promovarea competitiei noastre, anul acesta.

In conditiile in care UIAA va reusi atragerea de sponsori, ni s-a promis ca va prelua unele din cheltuieli precum cheltuielile arbitrilor, amenajatorilor, tricouri, medalii etc. Se lucreaza acum cu o echipa tanara la UIAA care face tot posibilul sa atraga sponsori.
Anul trecut din cauza crizei doi din sponsori s-au retras Redfox si Zamberland astfel ca UIAA nu a avut nici un sponsor.

In precedenta intrunire a comisiei de la Kirov, s-a pus pe ordinea de zi propunerea de marire a taxei la 3000 Euro pt fiecare organizator, dar nu a intrunit voturile necesare decat pentru organizatorii de World Championship. Astfel ca cei care vor organiza World Championship vor trebui sa plateasca 3000 Euro, restul organizatorilor doar 1500 Euro.

Contractul care va fi semnat cu UIAA va cuprinde o prevedere ca 30% din spatiul publicitar al concursului este al UIAA, 10% pt bannerele UIAA si 20% pt sponsori.

Poate ca neajunsul cel mai mare al competitiei de anul trecut a fost la noi zona de media, si vizibilitatea concursului. Va trebui sa facem eforturi mai mari pentru a face mai vizibil concursul nostru. Cu cat e mai vizibil cu atat sansa de a atrage sponsori este mai mare, asta inseamna bani mai multi si calitate sporita a serviciilor oferite.

Competitia noastra a fost mutata intre 9-11 Februarie pentru a face loc si concursului din Chamonix. Ei ne-au rugat sa le lasam perioada aceea pentru ca e perioada cea mai buna din punct de vedere meteorologic pentru ei.

Schimbari de regulament al competitiei
La proba de viteza in cazul unei caderi cataratorul poate sa continue ascensiunea din locul caderii.
Tot la proba de viteza in runda finala se califica 16 concurenti si va exista runda 1/8 (optimi).

Schimbari generale de regulament al competitiilor
Pt Campionat Mondial se vor accepta doar Echipele Nationale, cu concurenti doar care au aceeasi nationalitate cu a federatiei.
Aceasta prevedere va avea efect doar in 2013 deoarece in 2012 nu se va organiza Campionat Mondial, acest tip de competitie se organizeaza odata la doi ani.
Recomandari
Recomandari pt organizatori -> fiecare proba trebuie sa fie doar ziua sau doar noaptea. Nu e corect sa fie jumate ziua si jumate noaptea.
Incurajarea probei de Bouldering
Calificari fara izolare
Spatiu dintre panouri sa fie in stil solz de peste, pentru a evita incidentele tehnice.
Numar minim de arbitrii la fiecare traseu.
Incurajarea probei de viteza.
Incurajarea tinerilor in participarea la competitile de Ice Climbing si cursuri de formare.

Contractul cu UIAA trebuie semnat pana la 1 Octombrie, deci va trebui sa semnam contractul cu Primaria pana la 15 Septembrie.

Clubul Alpin Roman va primi o cerere din partea Comisiei de Catarare pe Gheata pentru desemnarea unui alt reprezentant in comisie in locul lui Mihnea Radulescu, din lipsa de activitate.

Comments are closed.