Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » instruire, pe munte

STAGIUL DE FORMARE IN DOMENIUL STUDIULUI ZAPEZII SI AL AVALANSELOR – “MARIA DANA MOTOIU”, MARTIE 2013

Submitted by on March 13, 2013 – 5:28 PMNo Comment

Clubul Alpin Roman a avut placerea sa organizeze cea de a sasea editie a Stagiului de formare in domeniul studiului zapezii si al avalanselor, care poarta numele celei care a initiat studiul zapezii si nivologiei la noi, Maria Dana Motoiu. S-a desfasurat in perioada 1-3 martie 2013, la Caminul Alpin din Busteni.

Stagiul i-a avut ca lectori pe dr. Anca Munteanu (Facultatea de Geografie, Universitatea Bucuresti, secetar al Comisiei de Avalanse CAR), Irinel Grigore (ANM, statia Sinaia), Cosmin Andron (CAR), Dan Vasilescu (CAR), toti cu bogata experienta teoretica, practica, didactica, in domeniul avalanselor.

Stagiul s-a bucurat de un larg interes, fiind  prezenti 15 cursanti din Bucuresti, Zarnesti, Timisoara.

Cursul a cuprins in tematica, printre altele: o scurta prezentare a notiunilor privind zapada si proprietatiile de metamorfozare ale acesteia, caracteristicilor generale si a tipurilor de avalanse, cu exemplificari ale celor in placi si pudroase, stratul fragil, teste de stabilitate, riscul de avalansa, parametrii referitori la invelisul de zapada (nivo-meteorologici, topografici – geomorfologici si umani), identificarea situatiilor de risc, precautiile de baza, cauzele de declansare, alegerea traseului, capcanele inconstientului, instrumente in sprijinul adoptarii unei decizii, buletinul estimativ al riscului de avalansa (buletinul nivologic), in Romania si utilizarea acestuia, modalitati de cautare si salvare – utilizarea dispozitivelor DVA, conduita in caz de accident, salvarea efectuata de serviciile de salvare montana, cautarea victimelor cu ajutorul sondelor de avalansa, primele ingrijiri acordate victimelor si transportul accidentatilor, efectuarea de masuratori si culegerea de datelor despre starea zapezii, sondaj prin batere si profil stratigrafic, tehnica deplasarii pe schiuri in zonele cu risc crescut de avalansa, etc.

Marian Anghel a facut prezentari si despre utilizarea rucsacului ABS, in caz de avalansa.

Aplicatiile practice s-au desfasurat in zona Azuga – Vf. Cazacu (Muntii Baiului), pe ninsoare, vant la -8o si in poiana de la troita de pe drumul spre Munticelu (Muntii Bucegi).

Dupa succesul pe care l-au avut primele stagii organizate la Balea in noiembrie 2008 si Busteni, incepand din martie 2009, s-a considerat ca fiind necesara, continuarea informarii si pregatirii despre zapada si avalanse, a celor care practica diferitele activitati montane, care pot ajunge in zone de producere a avalanselor. De aceea, consideram utila continuarea acestui stagiu, in speranta ca cei care il vor urma, vor iesi mai bine pegatiti pe munte, ceea ce va duce la diminuarea numarul celor care cad victime ale avalanselor.

Anca Munteanu

secetar al Comisiei de Avalanse CAR

Comments are closed.