Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » Ultimele noutati

Dare de seama a activităţii CAR pe anul 2012

Submitted by on April 11, 2013 – 11:19 AMNo Comment

In anul 2012 CAR a avut un număr de 371 membri şi anume:

Nr. Secţia Nr. de membri la 31.12.1012 Cu drept de vot la 6.04.2013 PREŞEDINTE secţie Observaţii
1. Bucureşti 125 32 Cernat Mihai
2. U. Bucureşti 27 7 Bobonea Andreea
3. U. Cluj 152 100 Constantinescu Mihai
4. Cluj 22 Negrean Adrian
5. Focşani 18 18 Fodoreanu Doina
6. Piteşti 7 6 Halibei Alexandru
7. Oradea 7 7 Vecan Marius
8. Baia Mare 5 4 Tamaş  Mihai
9. Constanţa Dinu Constantin
10. Braşov 4 4 Enache  Gheorghe
11. Arad 3 3 Tulucan Tiberiu
12. Alba Iulia 1 1 Anghel Dan

Prima prioritate a anului 2012 a fost organizarea CUPEI MONDIALE DE ESCALADA PE GHEATA, în condiţiile prevăzute în contractele cu UIAA şi cu partenerii români: Primăria Buşteni şi FRAE. In bugetul anexat la contractul de partenierat au fost prevăzute cheltuieli în valoare de 21.000 de euro pentru CAR şi 26.300 de euro pentru Primăria Buşteni.

Cu o largă mobilizare, organizarea Cupei Mondiale în perioada 9 – 11.02. 2012 s-a desfăşurat pe o perioadă de cinci luni, contractul de partenierat cu Primăria Buşteni şi FRAE fiind înaintat pe data de 20 octombrie şi semnat cu mare întârziere, la 20 decembrie 2011. In aceste condiţii toate celelalte activităţi prevăzute în program s-au precipitat în ultimele 45 de zile şi au întâmpinat probleme deosebit de grele.

Membrii CD au avut foarte mari dificultăţi în contactarea sponsorilor, astfel că nu au fost finalizate decât patru contracte de sponsorizare cu: AURA Oradea – 400m corzi semistatice şi 200m cordeline, magazinul Himalaya – două corzi dinamice, magazinul Everest – tot două corzi dinamice şi firma SCOP – un laptop şi cartuşe de imprimantă.

Se poate observa că între bugetul propus în contractul de partenierat şi veniturile obţinute din sponsorizări există mari diferenţe, care practic ne-au obligat să trecem multe din cheltuielile nostre în contul primăriei Buşteni (transmisia live în valoare de 4.000 euro şi altele) sau din alte resurse ale clubului nostru. Ca urmare, încheierea etapei de Cupă Mondială Buşteni 2012 s-a făcut cu rezultate foarte bune, dar şi cu secătuirea mijloacelor financiare şi umane ale clubului.

Ca factor pozitiv, s-a putut constata o dăruire şi o unitate de acţiune apropiată de ideal, atât din partea membrilor CD cât şi a celor peste 50 de voluntari, fapt apreciat pozitiv atât de delegaţii UIAA, în special de dl. Pavel Shabalin, cât şi de partenerii de organizare, primăria Buşteni şi FRAE.

Este foarte dificil a face o enumerare a contribuţiei membrilor clubului nostru la organizarea şi desfăşurarea acestei competiţii insumând zeci de zile de deplasări, muncă şi alergătură, dar trebuie să remarcăm în mod special pe Alexandru Păun şi pe Valentin Peneş pentru contribuţia lor ca organizatori şi oficiali UIAA, pe Manea Cezar şi pe Cristian Iacob la organizarea izolării, pe Liliana Becea şi pe Georgiana Buică la buna funcţionare a secretariatului, pe Mihnea Prundeanu şi echipa lui de clujeni la structuri, pe Camelia Manea la problemele mass media, pe Laurenţiu Păun şi echipa lui la reuniunea finală şi pe Vasile Petec, neobositul ”fac totum ”, atât la Cămin cât şi la structuri, echipa Pathos condusă de Tiberiu Pintilie şi Oana Harabagiu şi .. cam toti 50.

Un sprijin consistent l-am avut în persoana dl. Ion Vasilescu, atât ca membru în CD cât şi ca reprezentant al primăriei Buşteni şi din partea FRAE, prin secretarul general Justin Ionescu şi cei patru asiguratori care au efectuat asigurarea concurenţilor.

Echipa de alpinişti utilitari condusă de Alexandru Halibei şi-a făcut şi ea datoria în mod remarcabil, asigurând condiţiile optime de securitate şi de amenajare a structurilor, în conformitate cu regulamentele şi contractul semnat cu UIAA.

Sigur că organizarea acestui concurs a scos în evidenţă şi numeroase lipsuri: manageriale (lipsa aproape totală a sponsorizărilor), tehnice (legate de prize şi asigurări) şi organizatorice. Unele din aceste minusuri se perpetuează şi eventual se îmbunătăţesc de la an de an, în mod special cele legate de condiţiile din spaţiul de izolare, dar şi pun uneori sub semnul întrebării atât eficienţa cât şi oportunitatea continuării acestei competiţii.

In luna iulie a fost organizat in zona Baisoara, de catre Sectia Univ. Cluj, a doua editie a competitiei de trail-running Maraton Apuseni ce a adunat la start 450 de alergatori.

O altă obligaţie statutară a tuturor membrilor CAR este de a întreţine şi de a dezvolta baza patrimonială, respectiv cele trei proprietăţi: sediul clubului din Bucureşti, Căminul Alpin şi refugiul alpin Coştila.

Comisia de patrimoniu a clubului nostru a fost formată în acest an din: Dan Vasilescu, Mircea Săndulescu, Marian Petcu, Gero Szekeres, Vasile Petec, Marian Gheorghe şi Genu Enache.

Sediul CAR, respectiv garsoniera din bl. Regina Elisabeta 35 se află la et. I al unui bloc ce are o mare bulină roşie la intrare, care nu este consolidat şi are toate şansele ca la un cutremur similar celui din 1977 să se mute în mijlocul bulevardului.

Fiind în această stare, este şi foarte greu de găsit chiriaşi siguri şi serioşi.

Ambii foşti chiriaşi au fost chemaţi în instanţă de către CAR prin delegatul nostru Mircea Săndulescu şi în urma unor negocieri au fost obligaţi la plata în rate a întreţinerii şi a chiriei restante în valoare de 4.117,92 roni pentru prima chiriaşă, SC GENIA TUR SRL şi în valoare de 14.256 roni pentru S.C. EUROSTYLE S.R.L.. Plata acestor restanţe a început în luna martie 2013.

A doua prioritate a fost Căminul Alpin la care s-a continuat etapa de expertizare, proiectul de consolidări şi lucrările de întreţinere şi reparaţii, cu aportul colegul nostru Gero Szekeres şi a sponsorului S.C. RECON SA, care au însumat lucrări în valoare de 17.975 roni.

De asemenea, la lucrarea de reparaţie a acoperişului şi a burlanelor s-a sponsorizat suma de 2.6oo roni de către SC ALPIN EXPERT SRL..

S-au mai executat şi alte reparaţii de finisare a sălii de mese şi a bucătăriei de la parter în urma consolidărilor şi alte lucrări curente la instalaţiile de apă şi canalizare, de încălzire, electrice ş.a.

Chiar în aceste condiţii modeste, la Cămin au fost cazaţi între 60 şi 80 membrii şi invitaţi cu ocazia acţiunilor organizate de CAR, iar în mod curent au fost cazaţi în timpul weekendului în medie 8 – 10 membrii. De asemenea, au fost cazaţi şi alţi invitaţi din cadrul asociaţiilor montane partenere: FRAE; AGMR, ANSMR, şi alţi alpinişti români şi străini invitaţi de membrii clubului nostru.

Registrul unic al Căminului Alpin prezintă exact situaţia acestor cazări şi fondurile obţinute cu această ocazie de 24.829 roni.

In ceeace priveşte refugiul Coştila s-a făcut în toamnă o primă expertiză cu Genu Enache şi un inginer din Braşov şi s-au constatat mari distrugeri ale structurii de rezistenţă încă de la fundaţie, aşa cum se poate observa şi pe fotografiile făcute. Ca şi în alţi ani s-au făcut unele mici reparaţii de întreţinere, cu totul insuficiente, cazarea în refugiu fiind în prezent un fel de bivuacare.

In anul 2012 au fost organizate la nivelul clubului două acţiuni importante: Intâlnirea Veteranilor şi Festivalul Alpin, la care au participat cca 60, respectiv 100 de persoane. Printr-un serios efort financiar şi uman, 1.683 roni, respectiv 1.357 roni (exclusiv cheltuielile de utilităţi) s-a reuşit ca la ambele acţiuni să se asigure cazarea şi masa gratuită a tuturor participanţilor şi premii frumoase pentru performerii noştri.

Ca invitat de onoare la Festivalul Alpin din acest an am avut pe dl. Leslie Fucsko, care ne-a prezentat unele din cele mai valoroase şi recente ascensiuni realizate în ţară şi în alţi munţi înalţi

Tot ca invitat de onoare am avut plăcerea să-l avem în mijlocul nostru, la Căminul Alpin, pe dl. Walter Kargel şi soţia sa Amelia.

Prin aportul colegilor noştrii Mihai Vasile şi Mircea Săndulescu şi a editurii România Pitorească, în anul 2012 au fost editate primele două volume din colecţia VERDE, dedicată marilor noştrii înaintaşi: Walter Kargel şi Nicolae Baticu.

Activitătea publicistică a CAR se poate remarca în cadrul revistei România Pitorească prin redactorii noştrii: Mihai Vasile, Camelia Manea, Dinu şi Marilena Mititeanu, Dan Anghel, Dan Vasilescu şi Mihai Cernat, care au o constantă şi valoroasă contribuţie în succesul acestei reviste unice în alpinismul românesc.

În primăvara anului a fost organizată de către Comisia de Avalanşe a clubului nostru a şaptea ediţie a seminarului privind studiului zăpezii şi prevenirea avalanşelor, acţiune dedicată regretatei noastre colege Maria Dana Moţoiu, la care au participat nouă persoane. Pentru reuşita acestui eveniment au contribuit cei mai buni specialişti din ţară din domeniul nivologiei şi a meteorologiei: Narcisa Milian, Irinel Grigore şi Anca Munteanu, având alături doi salvamontişti / jandarmi montani cu o mare experienţă în domeniu salvărilor din avalanşe: Miki Vintilă şi Lucică Miu.

O altă premieră naţională a fost organizarea de către clubul nostru, în colaborare cu asociaţia Pathos, a unui festival de film montan, la iniţiativa îndrăzneaţă a colegilor Oana Harabagiu şi Tiberiu Pintilie. Festivalul s-a bucurat de un deosebit succes, printre realizările absolut remarcabile fiind şi cele trei creaţii ale alpiniştilor braşoveni Virgil Nastasi şi Mircea Noaghiu: Alpii Transilvaniei, Dincolo de partii şi Amintiri Albe 2011.

Tot în cursul verii anului 2012 clubul nostru o iniţiat o întâlnire la Căminul Alpin a mai multor cluburi şi asociaţii de alpinism şi turism montan, acţiune care nu a găsit ecoul dorit, atât din partea membrilor CAR, dar şi a altor asociaţii similare din ţară.

Dan Vasilescu

Comments are closed.