Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » pe munte

Dan Zincenco, primul alpinist român care a cucerit Aconcagua, s-a stins din viață

Submitted by on February 3, 2014 – 10:09 AMNo Comment

Dan Zincenco - AconcaguaIntr-o friguroasă zi de iarnă la București, pe data de 31 ianuarie 2014, la vârsta de 71 de ani, unul dintre marii alpiniști și geologi ai României, s-a stins din viață în urma unui fulgerător stop cardio-respirator survenit după un meci de tenis.

Dan Zincenco a fost primul alpinist român care a cucerit vârful Aconcagua (6.962 m), simultan cel mai înalt munte din ambele Americi, din emisfera sudică, precum și cel mai înalt munte din afara Asiei și unul din Cele șapte vârfuri importante ale lumii (Seven Summits).

A fost inițiat în lumea alpinismului, la vârsta de 15 ani, de către alpinistul de mare clasă și totodată fratele său, Ioan Zincenco. A urmat o frumoasă și romantică perioadă a alpinismului românesc, cu numeroase expediții, trasee de cățărare de vară și de iarnă, premiere și alpiniade împreună cu colegii de generație printre care Taina și Emil Coliban, Puiu Dimache, Sandu Floricioiu, Ciprian Foiaș, Ion Coman și nu în ultimul rând Ioan Zincenco.

Dan Zincenco a fost adeptul ascensiunilor în stil alpin, de mare viteză, cu echipament cât mai puțin și ușor și ajutor extern minimal.  În anul 1982, pe data de 21 ianuarie, cucerește în premieră pentru România vârful Aconcagua (6.962 m), cu o ascensiune solo, performanță deosebită în lume pentru acea perioadă. În cadrul aceleași expediții a atins și vârful G-ral Belgrano (6.600 m). De mentionat ca la acea vreme atat el cat si alti alpinisti romani isi confectionau echipamentele singuri (pufoaica, rucsaci, bocanci)

Sportul a reprezentat o parte importantă în viața sa, practicând în decursul anilor la nivel de performanță: înot (Club Dinamo București), hochei, baschet (coordonator de joc la Univ. București), schi alpin (a participat la numeroase ediții ale cupelor și campionatelor de schi alpin din Romania) și tenis.
El a continuat sa faca aceste sporturi la un nivel ridicat pana in ultima zi de viata.

Dr. geol. Dan Zincenco a lucrat în cadrul Institutului Geologic din București, împreună cu soția sa Klara. A fost unul dintre geologii de seamă ai României, premiat de Academia Română pentru lucrări științifice. A mai lucrat la institute de cercetare și întreprinderi geologice și miniere din țară și din străinătate, în Belgia, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Argentina, Kenya, Uganda și Grecia.  A absolvit Facultatea de Geologie din cadrul Universității București, unde a obținut și titlul de Doctor în științe geologice, iar spre sfârșitul carierei a fost conferențiar.

Dar poate una dintre cele mai mari realizări ale sale este familia numeroasă și unită, care l-a iubit și înconjurat până în ultima clipă. Ca tată și unchi pentru cei trei fii și numeroșii nepoți, a fost un model și o sursă de motivație pentru o viață activă, sportivă și intelectuală, fiindu-le totodată și mentor și antrenor. Cu o energie impresionantă, până în ultima zi din viață a continuat să facă ceea ce i-a plăcut și l-a reprezentat.

Ne luăm la revedere cu tristețe de la omul Dan Zincenco. Va rămâne un model de viață pentru toți cei care l-au cunoscut și iubit.

Comments are closed.