Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » evenimente, pe munte, rapoarte de tura, Ultimele noutati

Despre recursul muntelui și Imnul Prieteniei

Submitted by on February 25, 2016 – 6:49 PMNo Comment

CAR in RetezatSpuneam dragi prieteni, atunci când anunțam organizarea memorialului Cuxi de anul acesta, că suntem noi cei care vor rămâne să completeze paginile rămase libere ale jurnalului său și că amintirea alpinistului clujean sporește numărul celor care an de an vin să participe la această școală a muntelui. Am fost însă mult depășit în previziuni, fiind nevoit deci să limitez numărul de participanți la numărul maxim de locuri al cabanei Gențiana.

Pare absurd să te pregătești pentru patru zile de iarnă plină, să prinzi pe rucsac schiuri sau rachete de zăpadă, piolet și colțari, atunci când un zvon de primăvară plutește la șes, la fel cum pare greu să nu te lași dezamăgit de iarna cu aspect echivoc de la poalele muntelui, atunci când ție-ți plac și vânezi tocmai capriciile ei, însă voi ați îndrăznit și muntele v-a răsplătit.

N-am să-i numesc aici pe toți cei cincizeci de participanți, colegi din Clubul Alpin Roman, prezenți la Gențiana, ci vreau doar să punctez aici, că pentru prima dată fără să fie vorba de vreo adunare generală, raportat la secția de unde provin membrii, componența grupului a fost eterogenă, iar acesta e un semn bun. Au „bătut urme” prin zăpada Retezatului colegi din Cluj-Napoca, Brasov, Bucuresti,Timișoara, Targu-Jiu, Arad și Vatra Dornei, dar și 10 noi aspiranți la statutul de membru al CAR, alături de membri fondatori, ceea ce din nou e încurajator.

S-a făcut, după bunul plac al fiecăruia, cățarare mixtă sau doar pe gheață, schi de tură și multă drumeție. Ați avut șansa să învățați cățărare și schi de tură de la cei mai buni, oameni modești dar celebri in breaslă, și nu pot să nu-i numesc fara a vă face vouă un deserviciu. E vorba despre Zsolt Torok, Cezar Manea si Alex Păun, care v-au fost alături, fără să știți mulți dintre voi, pentru că modestia e prima calitate a oricăruia dintre ei.

Cabana Gentiana Galeșul v-a încântat, Peleaga v-a primit după acea minunată ieșire în custura Bucurei exact la momentul în care muntele a alungat norii pentru a vi se arăta, apoi Petre cabanierul, v-a oferit acea pâine de la cuptor, al cărei abur încă plutea prin sala de mese mult după ce ea va fi dispărut, Alex (presedintele CAR!) alături de Doru (meteorolog în Rarău) v-au „în-cântat” și ei cu farmecele lor muzicale.

 

„-Conspirația muntelui a fost o reușită!” mi-ați spus atunci, și eu v-am răspuns printre versurile „Imnului Prieteniei” cântat de cei doi menestreli, la fel cum cu tărie v-o spun și acum:

„-Prieteni, sunteți propria voastră răsplată!”

 

Cotyso Igna

Comments are closed.