Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » pe munte

NEXT SUMMIT – Atelierul nr. 1, rezumat

Submitted by on May 20, 2016 – 1:32 PMNo Comment

2016.05.01 - NEXT SUMMIT Atelier 1

NEXT SUMMIT – Atelierul nr. 1, Rimetea

     Primul atelier al programului de mentorat alpin NEXT SUMMIT a avut loc la Rimetea, jud. Alba. Ne-am bucurat de prezența tuturor participanților la program: Alex, Dana, Mircea și Monica, din București, Chady din Brașov, Claudiu, Cosmin, Dragoș și Sebi din Cluj și Roxana, Vasile și Vio, din Timișoara. Pentru cei care nu au fost acolo, precizăm că locul arată grozav, o mână de case adundate pe valea râului Rimetea, la poalele Pietrei Secuiului. Casele sunt tradiționale secuiești și foarte bine conservate. Piatra Secuiului nu întâmplător poartă acest nume, abrupturile calcaroase fiind predominante în partea dinspre sat. Am campat deasupra satului, pe o pășune terasată care începe unde se termină terenurile cultivate și se întinde până la abrupturi. Ce să mai, foarte frumos, plus că dimineața te trezești în zgomot de talăngi de la turmele de oi și capre ale satului. Pentru mulți dintre participanți a fost primul contact cu zona și asta a contribuit la  atmosfera de entuziasm în care s-a desfășurat atelierul.

     Obiectivele pentru primul atelier au fost evaluarea cunoștințelor și a nivelului tehnic de cățărare, normarea procedurilor de coardă și stabilirea obiectivelor individuale. Ziua de sâmbătă a început cu o discuție pentru inter-cunoaștere: cine sunt, ce caut pe munte, ce doresc sa fac etc. Cum prognoza nu era grozavă, deși soarele strălucea, ne-am grăbit la faleză. Am făcut trasee de escaladă toată ziua, am schimbat echipe am discutat despre top-uri de escaladă și protecții în timp ce Mihnea, coordonatorul programului și mentor in această tură,  își tot nota în caiețel J. Trasee interesante, fețe căzute cu prize spălate, dar și hornuri și fisuri. Atmosferă faină, trasee după capabilitățile fiecăruia: la unii mai multă putere, la alții mai multă tehnică, la unii și și. Cam răcorică, pufoaice, apoi a urmat o rafală de ploaie, dezechipat traseele în viteză, verficat să nu rămână echipament prețios în perete, coborât pe ploaie la corturi. Apoi pregătiri de seară, vizita la birtul din sat – hidratare după preferințe, cald și bine, uscat haine și kurtos kolacs. De remarcat că și la birtul din Rimetea se aplică legea antifumat. Apoi, mai pe scurt: întors la corturi pe ploaie sau când se pregătea de ploaie, plouat toată noapte, emoții pentru a doua zi.

     A doua zi a ieșit soarele din nou, până s-au uscat pereții am făcut cateva demonstratii si exercitii la sol cu privire la tehnicile de asigurare, regrupare si filare, sub coordonarea lui Mihea, apoi fuga la altă faleză, mai aprope de corturi. Cine ajunge ultimul dezechipează toate traseele! Am lucrat la ce ne lipsea, vorba aceea, că ce tehnică de picioare grozavă am când prind o priză de mână bună… Toată lumea concentrată, echipele stabilite de Mihnea dimineață, când, după cateva ore de cățărat – ta na na – furtuna de duminică după-amiaza. Natura oferă experiențe memorabile, mai ales în astfel de circumstanțe: grindină, fulgere, tunete, nori care se aleargă unii pe alții și te rogi să se curețe până ajung deasupra ta. Fiecare a dezechipat ce a putut, Mihnea s-a dus să ia ce a rămas în perete și am fugit cu toții la mașini – corturile le strânsesem de dimineață – ce inspirat am fost!… apoi iarăși, mai pe scurt: selfie de grup în grindină, o nouă retragere strategică la birt, feedback individual de la Mihnea – la ce are fiecare de lucrat, am luat pulsul ieșiri și am făcut câteva interviuri scurte la cald.

     Nouă ni se pare că proiectul NEXT SUMMIT a demarat cu mult entuziasm atât din partea organizatorilor, cât mai ales din partea participanților. Obiectivele lor sunt asemanatoare au o pregatirea si experienta buna si credem vor forma un grup foarte omogen si fain. Cel mai bine este însă să îi lăsăm pe participanți să se exprime, în comentarii, mai jos.

Pe data viitoare, la următorul atelier!

Viorel Proteasa, Mircea Suman și Mihnea Prundeanu

Comments are closed.