Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » evenimente, in reflector, Ultimele noutati

Participarea CAR la un eveniment al Comisiei Europene si Adunarea Generala EUMA

Submitted by on November 23, 2018 – 9:25 PMNo Comment

Clubul Alpin Roman este o organizatie nonguvernamentala care incurajaza, dezvolta si sustine practicarea oricaror forme recreative de activitati montane, recunoscand si sprijinind faptul ca zonele montane fac parte din patrimoniul public si trebuie sa fie accesibile in mod neingradit tuturor iubitorilor muntilor.

In data de 9 noiembrie in cadrul Comisiei Europene a avut loc evenimentul “Problematica muntelui ca tema de cooperare”, avandu-i ca moderatori pe domnii Marco Onida si Olivier Baudelet din partea Comisiei Europene, DG Regio. Obiectivul acestui seminar a fost de a discuta despre politici, proiecte și guvernare care contribuie la dezvoltarea zonelor montane din UE. Acesta a reunit reprezentanti ai UE,instituții, programe Interreg, părți interesate și reprezentanți ai societății civile. Agenda evenimentului, precum si continutul prezentarilor pot fi vizualitate accesand linkul http://ec.europa.eu/regional_policy/en/conferences/mountain_cooperation/ .

Urmatoarele concluzii au fost trase:

Asezarile montane sunt adesea caracterizate prin izolare, ceea ce presupune distanțe considerabile de la centrele urbane sau suburbane unde serviciile (educație, sănătate, cultura, afaceri) pot fi accesate pe scară largă. Aceasta nu reprezinta neapărat un handicap, atunci când sunt suficiente activități economice (în special în domeniul turismului și al agriculturii) care permit menținerea populației in zonele montane. Cu toate acestea, ca într-un cerc vicios, numeroase așezări se confrunta cu depopularea, îmbătrânirea populației rezidente, ceea ce, la rândul ei, duce la o scădere ulterioară a cantitatii si calitatii serviciilor oferite.

Politica de coeziune urmărește asigurarea egalității de șanse în toate locurile în care trăiesc oamenii (accesul la locuri de muncă, servicii, transport, etc.). Fondurile naționale și din partea UE oferă posibilitatea îmbunătățirii calitatii vieții în zone care altfel ar fi ușor abandonate. Când acest suport duce la dezvoltarea activităților economice sustenabile, zonele montane sunt în măsură să continue acest proces de dezvoltare cu mai puține fonduri publice. Au fost abordate tematici legate de politici agricole, de mediu, de clima, de conectivitate. Totodata, au fost prezentate puncte de vedere din partea Parlamentului European si al Comitetului Regiunilor.

Având în vedere că mai multe zone montane sunt transfrontaliere (Alpi, Carpați, Pirinei,Balcani, Scandinavi), cooperarea între mai multe țări joacă un rol fundamental.
“Dezvoltarea” necesită cooperare atât la nivelul “național”, cât și “dincolo de frontiere”. Aceasta ia forma unei cooperări transfrontaliere, a unei cooperări bazate pe mediul montan sau a unei cooperări transnaționale /cooperare interregională. Prin urmare, nu este o surpriză faptul că există câteva bune practici / cooperări prin care au fost dezvoltate proiecte în zonele montane (furnizarea de servicii comune, inițiative comune): managementul frontierei dintre Suedia si Norvegia in parcul National Fululfjallet, cooperarea transfrontaliera Franta-Italia ALCOTRA, proiectul POCTEFA (Franta -Spania-Andorra) privind dinamica climatica, cooperarea transfrontaliera intre Grecia si Bulgaria in muntii Rodopi.

Evenimentul din 9 noiembrie 2018 a reunit reprezentanti din proiecte de cooperare (autorități și beneficiari-a fost prezentat si cazul fundatiei Carpathia din Romania), organizații care se ocupă cu dezvoltarea zonelor de munte precum si alte părți interesate. Mesajul care stă la baza este acela că aceasta cooperare în zona montană este indispensabilă, poate avea rezultate concrete și, ca atare ar trebui să fie continuată intens în viitor.

In acelasi sens a avut loc a doua zi adunarea generala a EUMA(European Union of Mpuntaineering Association)in care au fost stabilie viziunea, misiunea, precum si directiile in care cluburile alpine reprezentante ale statelor membre ale UE vor pune in practica cele discutate in cadrul seminarului de la Comisia Europeana. S-au stabilit noi contacte si au fost identificate noi oportunitati de parteneriate internationale.

La toate aceste activitati Clubul Alpin Roman a fost reprezentat de catre Tiberiu Pintilie, membru al consiliului director. Clubul Alpin Roman este o organizatie non-guvernamentala la nivel national care are ca scop promovarea, dezvoltarea si sustinerea activitatilor montane si alpine. Organizam programe de instruire, seminarii, ateliere, festivaluri si intalniri la care aducem impreuna comunitatea montana si ajutam tinerele generatii sa aiba o abordare responsabila a mediului montan. Clubul Alpin Roman este membru cu drepturi depline al Uniunii Internationale a Asociatiilor de Alpinism (UIAA) din anul 1937 si membru fondator la Uniunea Europeana a Asociatiilor Montane EUMA din 2017.

Comments are closed.