Home » Formular – incidente si accidente montane

Formular – incidente si accidente montane

Punem la dispozitie prin amabilitatea lui Cosmin Andron (ghid montan UIAGM) un formular pentru stangere de informatii legat de accidentele montane din România.

Daca considerati ca acest formular este potrivit pentru inregistrarea de informatii legat de imprejurarile in care s-a produs un anume accident pe munte va rugam sa il completati.

Este important ca informatiile sa fie cat mai clare, fara ambiguitati, si cei care completeaza aceste informatii sa realizeze ca e important ca informatiile trebuie sa fie cat mai aproape de adevar. Doar in acest mod vom putea ajuta comunitatea si pe ceilalti participanti la activitati montane.

Ne va ajuta sa realizam statistici, sa vedem care sunt cauzele cele mai comune pentru producerea unor accidente, ne vor ajuta pe toti sa invatam din greselile altora.

Va multumim,

Formular

Incidente si Accidente Montane

Raport de Cosmin Andron:

In 4 zile de cand formularul a fost pus online s-au strans 148 de rapoarte. Mie mi se pare promitator si trebuie sa recunosc mult peste asteptarile mele conservatoare. E bine ca lumea se implica si ca s-a raspandit formularul, ca se gaseste pe pagina Clubului Alpin Roman ( https://www.clubulalpinroman.net/formaular-incidente-si-accidente-montane/ ) si ca membrii ai comunitatii mi-au scris cum pot face rezultatele vizibile sau descarcabile in excel. Dupa 4 zile si 148 de rapoarte cateva mentiuni, link-uri si observatiii:

Mie mi s-a parut evident ca optiunea “Nu ai fost implicat sau nu ai fost martor la accident sau eveniment insa ti-a povestit cineva care a fost” inseamna ca nu ai nimic de raportat. Se pare ca nu asa ca am schimbat formularea in “Nu ai fost implicat sau nu ai fost martor la accident sau eveniment insa ti-a povestit cineva care a fost - NU COMPLETA FORMULARUL!” In ciuda acestui fapt pentru 147 de raportari efective (ca subiect sau ca martor) a trebuit sa sterg manual inca 120 de ‘rapoarte’ din categoria “Nu ai fost implicat sau nu ai fost martor la accident sau eveniment insa ti-a povestit cineva care a fost - NU COMPLETA FORMULARUL!” Din acest motiv am sa fiu si mai explicit de data asta: Daca nu ai fost martor direct sau implicat direct NU completa formularul! Multumesc!

Cum probabil v-ati dat seama unele incidente pot aparea sau apar de 2 sau mai multe ori. Asta inseamna ca pentru un incident pot scrie un raport atat subiectul (victima) cat si oricare dintre martori. Din cauza acestui lucru nu potem obtine un numar real al incidentelor montane insa oricum acest lucru nu este posibil deaorece nu sunt toate raportate oricum. Un lucru pozitiv insa care poate reiesi din dubla raportare a aceluiasi incident este divergenta cau convergenta de perspectiva.

Rezultatele sunt vizibile ca grafice aici: Statistici si grafice

Rezultatele pot fi descarcate in Excel / tabel aici: Rezultate in Excel

Rapoartele pot fi descarcate in PDF ca rapoarte individuale (utile pentru descriptivul din cele doua campuri finale din formular) aici.

Momentan sunt doar cele 148 insa periodic voi face un update: Rezultate in PDF

Observatii despre rapoartele de accident sau eveniment transmise pana la 26 Oct 2020:

35.8% din raportari s-au referit la evenimente

64.2% din raportari s-au referit la accidente

8.1% din raportari se refera la accidente care au rezultat cu deces (12 e nr absolut de persoane decedate insa e greu de decelat daca exista duble referiri la acelasi accident)

67.6% au fost ture informale intre cunoscuti (organizate in mod nemijlocit de participanti) si doar 12% au fost ture comerciale

93.2% au avut loc in Romania si doar 6.8% in strainatate

Cele mai multe incidente raportate (accidente si evenimente) s-au inregistrat in luna August (24.3%) pe locul doi a fost luna Iulie (13.5%) iar pe locul trei luna Iunie (12.2%) ceea ce arata un trend crescator o data cu inceperea vacantei celei mai lungi din an.

Cele mai putine incidente raportate (accidente si evenimente) s-au inregistrat in luna Decembrie (0.7%) urmata de luna Mai (3.4%) si de luna Ianuarie (4.1%)

Cele mai multe incidente raportate (accidente si evenimente) s-au inregistrat in timpul turelor de drumetie montana pe trasee marcate (29.7%) urmate de cele pe trasee nemarcate (10.8%). Impreuna, turele de drumetie reunesc 40.5% din accidentele sau evenimentele montane raportate.

Turele de Mountain bike (downhill si XC) impreuna reunesc 16.9% din cazurile raportate.

Schiul de tura si Schiul freeride sunt 8.8% din incidentele raportate (defavoarea in cazul freeride cu 6.1%)

Restul de 33.8% de raportari se refera la ture care implica echipament de alpinism si corzi: escalada, alpinism, canyon, via ferrata etc.

Ca interval orar cele mai multe raportari au indicat intervalul orar 2-4pm (25.7%) si intervalul orar 12-2pm (24.3%) ceea ce inseamna ca in proportie de 50% incidentele au avut loc intre 12-4pm

In cazul celor mai multe raportari (76.4%) conditiile meteo au fost bune si stabile!

In cazul celor mai multe raportari (43.9%) conditiile in care se gasea traseul au fost bune si optime 20.3% aducand toatalul la 64.2% in conditii optime si bune!

In cele mai multe cazuri (59.5%) traseul era cunoscut in totalitate cel putin unui participant, in 20.9% din cazuri traseul era cunoscut partial cel putin unui participant si doar in 19.6% traseul era complet necunoscut tuturor participantilor.

In 77.7% traseul in care a avut loc incidentul era traseul prevazut initial

Cele mai multe alertari ale Salvamontului s-au facut prin intermediul nr unic 112

Timpul de interventie intre primirea alertei si ajungerea la fata accidentului al Salvamontului a fost in 33.8% din cazuri sub 1 ora si in 43.5% din cazuri intre 1h si 3h.