Home » Mentorat C.A.R. – Next Summit

Mentorat C.A.R. – Next Summit

PROGRAMUL DE MENTORAT ALPIN

NEXT SUMMIT – Ediția III

Organizat de Clubul Alpin Român

Timpul trece și doi ani s-au împlinit de când a început programul de mentorat Next Summit, ani în care am evoluat, am legat prietenii, am creat parteneri de coardă, am urcat trasee noi, mai dificile, mai complexe.

Este momentul să lăsăm absolvenții să își caute noi provocări și să începem un nou drum, alături de o nouă promoție. Ne bucurăm așadar să anunțăm deschiderea înscrierilor pentru ediția a III-a a programului de mentorat alpin.

Pentru a vă face o idee despre cum s-au desfășurat edițiile I și II precum și care a fost evoluția participanților, puteți accesa “radiografii” ale programului pe Pagina de Facebook sau pe website: NEXT SUMMIT – Editia II și NEXT SUMMIT – Editia I

Conceptul programului:

Programul se desfășoară pe perioada unui an de zile și constă în ture-atelier care îți vor dezvolta educația alpină, tehnica și te vor ajuta să avansezi ca nivel în trasee de alpinism. Pe parcursul programului vei avea ocazia să “furi” cunoștințe de la mentori cu experiență, vei cunoaște oameni noi, vei rezolva situații reale.

Cine este eligibil pentru NEXT SUMMIT?

      • Persoane care au noțiuni de siguranță montană, care sunt autonome în totalitate în parcurgerea unor trasee alpine, care doresc să avanseze la nivelul următor sau să-și crească experiența, care au condiție fizică bună și echipamentul de alpinism minimal necesar.
      • Membrii CAR cu cotizația plătită la zi au prioritate dar programul este deschis și pentru non-membrii (cu condiția înscrierii în club înainte de începerea programului).
      • Punem accent pe motivație, pe capacitatea de a fi autodidact, consecvență și responsabilitate.

Condiții minimale:

      • Să fi parcurs trasee de escaladă gradele 6a sau 6+/7- în regim cap de coardă
      • Să fi parcurs trasee alpine grad 3A – 3B sau AD – D
      • Să ai experiență la asigurare și filat și să fi folosit diferite mijloace de asigurare
      • Să știi folosirea nodurilor de bază în situații multiple: optul dublu și prin urmărire, cabestanul și semicabestanul, prusik-ul sau altele echivalente
      • Să fi parcurs trasee mai lungi de drumeție (4-5 zile) în munți mari ai României: Făgăraș, Parâng, Retezat, Rodnei, Piatra Craiului, Bucegi, etc.
      • Să ai experiență în folosirea colțarilor și a pioletului
      • Să fi parcurs trasee în condiții de iarnă, sa fii confortabil cu dormitul mai multe nopți iarna la cort sau în condiții de bivuac

Desfășurare:

      • Programul durează un an, perioada iunie 2018 – mai 2019
      • Ture-atelier lunare, o mare parte dintre acestea sub coordonarea tehnică a unui alpinist cu experiență (denumit mentor). Turele vor fi de dificultate mai mare decât traseele turistice, vor fi predominant trasee de alpinism ce pot depăși uneori zona de comfort a participanților. Turele pot fi completate cu ateliere specifice, în funcție de necesități.
      • La finalul programului va avea loc o ieșire în Alpi unde se vor aplica experiențele dobandite abordând trasee de alpinism la altitudini de peste 3000 de metri dar și trasee de dry tooling, escaladă și multipitch în condițiile specifice zonei.
      • Vei avea parte de experiențe montane: parcurgerea unor trasee însotit de alpiniști cu experiență, învățare experiențială în situații reale, discuții despre munte și alpinism, descoperirea și a altor zone geografice în special în Carpații românești, în care nu ai fost sau le cunoști mai puțin.

Ce își asumă participanții?

        • Prezența la toate atelierele, exceptând cazurile de forță majoră.

Absentarea de la mai mult de 3 ateliere atrage după sine excluderea participantului din program.

      • Continuarea pregătirii și între ateliere: citesc ce li se recomandă, exersează tehnicile de coardă, merg la panou, fac antrenamente cardio, merg în tură și între ei, etc.
      • Prestarea unei anumite cantități de muncă voluntară pe parcursul programului: contribuie la diferite taskuri organizatorice, redactează rapoarte de tură, etc.
      • Se stabilește un echipament minimal pe care fiecare trebuie să îl dețină sau să și-l procure. Poate fi folosit și echipamentul CAR în măsura în care este disponibil.

Care este rolul mentorilor?

Coordonează turele-atelier: oferă consultanță directă în cadrul turei sau pentru planificarea turei, însoțesc grupul sau echipa pe anumite trasee dar nu oferă servicii propriu-zise de ghidaj sau instructaj; oferă explicații la cald într-o manieră cât mai prietenească. Încearcă să îi ajute pe participanți să își crească autonomia, intervin în situațiile în care procedurile de siguranță nu sunt efectuate corespunzător de către participanți și/sau acolo unde este nevoie de ajutor. Urmăresc evoluția participanților și completează, după fiecare tură, tabelul cu observații și sugestii personalizate pentru fiecare participant în parte.

În cazul în care consideră necesar, mentorii pot recomanda participarea la cursuri adiționale în vederea continuării programului.

Taxa de participare

      • Participanții vor trebui să achite o contribuție la bugetul programului în valoare de 500 lei.
      • Ulterior vor trebui să achite o contribuție de 50 lei aferentă fiecarui atelier. Contribuția aferentă atelierelor trebuie achitată și de către cei care nu pot ajunge la atelierul respectiv, exceptând cazurile de forță majoră.
      • Pentru atelierul din Alpi participanții trebuie să acopere costurile mentorului

Bugetul programului va fi utilizat pentru a acoperi costurile mentorilor la fiecare atelier (deplasare, cazare, mâncare), achiziții de echipament precum și costuri organizatorice legate de evenimentele de promovare, costuri pentru lansarea programului (editare material foto, video, design grafic, promovare) șamd.

Atenție, contribuția de 500 ron va fi achitată doar de către cei 10 participanți selectați după atelierul de evaluare!

Pentru a aplica la program completează formularul de înscriere de mai jos. 
 

TIMELINE

  • 10  persoane – Număr limitat de locuri în program
  • 24 iunie – Deadline aplicații
  • 26 iunie – Anunțarea unui “short list” de persoane dintre care vor fi selectate 10 după atelierul de evaluare
  • 30 iunie – 1 iulie – Atelierul de evaluare 
  • Lista finală cu cei 10 participanți admiși va fi anuntata la scurt timp după atelierul de evaluare

Pentru orice întrebări legate de program scrie-ne la: program.mentorat@clubulalpinroman.net

Coordonator program:
Mihnea-Radu Prundeanu

Responsabili program:
Alexandru Juca
Mircea Suman

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScnaFKSIiDXaV-HO_txna7_9GNjH6gN6xquvvVWizjPsnpH1w/viewform?usp=sf_link