Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » evenimente

Comunicat de presă

Submitted by on May 27, 2023 – 12:07 PMNo Comment

Comunicat de presă

În condițiile în care anul trecut a fost dezechipat traseul “Tin Men”, amenajat de Simion Cristian și Justin Ionescu în Peretele Clăii Strâmbe din masivul Buila Vânturarița, Clubul Alpin Român dorește să își exprime clar poziția cu privire la cele întâmplate.

Clubul Alpin Român dezaprobă echiparea traseelor de cățărare fără respectarea oricăror norme de etică alpină prin utilizarea excesivă de DH (drilled hooks – găuri forate) pentru progresie, săparea și consolidarea de prize pentru a facilita parcurgerea unor porțiuni ce nu pot fi cățărate. 

Din acest motiv Clubul Alpin Român privește dezechiparea acelui traseu ca fiind o acțiune întemeiată. Considerăm că acestea se întâmplă datorită neînțelegerii sau ignorării voite ale unor principii ce țin de etică alpină și respectul față de munte din partea echipei de amenajatori.

Această echipă nu este la prima deschidere de traseu în această manieră, dar este prima dată când membri ai comunității decid unilateral să ia act și să dezechipeze un traseu.

Este o muncă titanică investită în echiparea unui traseu cât și în dezechiparea lui și din acest motiv considerăm că o întâlnire a celor mai reprezentativi alpiniști și asociații alpine pentru a stabili niște norme clare ASUMATE de reprezentanții cluburilor și cât mai mulți deschizători de trasee este cât se poate de necesară.

S-a ajuns în momentul în care două extreme s-au întâlnit și doar prin dialog și printr-un efort coordonat se poate ajunge la o soluție care să fie benefică pentru alpinismul românesc și care sa ducă la dezvoltare, nu la involuție, atât din punct de vedere al escaladei sportive care este în acest moment cel mai bine reprezentată prin numărul de participanți și trasee, cât și a altor ramuri ale alpinismului tehnic de perete (trad și cățărare artificială).

De aceea Clubul Alpin Român invită Federația Română de Alpinism și Escaladă, Cluburile Alpine din România, cât și persoanele private interesate la Căminul Alpin în Bușteni, considerată capitala alpinismului românesc, pe data de 10-11 Iunie 2023, pentru a stabili un ghid de bune practici, fundamentat pe baza Declarației din Tirol și a normelor UIAA, și adaptat condițiilor din România, pe care să și-l însușească toți cei care doresc echiparea de trasee moderne în țară și care să rămână peste ani o biblie a deschizătorilor și reamenajatorilor de trasee în România cu scopul:

1. Dezvoltării sănătoase a alpinismului românesc (prin crearea sau reechiparea de trasee moderne adaptate la normele internaționale existente).

2. Utilizarea de echipament fix minim.

3. Respectul față de traseele înaintașilor.

4. Evitarea muncii inutile (echipare și dezechipare de trasee).

5. Norme clare de reechipare de trasee de alpinism existente.  

6. Utilizarea in beneficiul nostru a experientei si deciziilor luate de tarile din vestul Europei și din Statele Unite, care s-au lovit deja de aceste probleme.

va rugam sa ne contactati pe contact@clubulalpinroman.net pentru confirmarea participarii la eveniment.

Comments are closed.