Pozitia CAR fata de modificarile propuse OUG 57/2007
Submitted by admin on March 2, 2011 4:39 PMNo Comment
Clubul Alpin Roman isi exprima dezacordul fata de modificarile propuse la OUG 57/2007 – “Legea ariilor protejate” prin care se impun cu sanctiuni drastice pe de o parte interdictii nejustificate legate de campare si turismul pe jos, bicicleta sau calare.
Consideram ca detalierea problemelor referitoare la turism ar fi trebuit lasata pe seama regulamentelor ariilor protejate, in care sa fie specificate reglementari specifice fiecarei arii protejate in parte, iar in legea aceasta sa se stabileasca doar cadrul general al desfasurarii acestora.
—
Pe de alta parte in actualul text, asa cum e propus in ultimul raport al comisiei din 7 Feb. 2011, exista o serie de amendamente foarte ingrijoratoare propuse si cu posibil impact puternic negativ asupra conservarii ariilor protejate:
1. Art. 11 (1) Litera noua b2) cere la documentatia de constituire a unei arii protejate hotararile consiliului comunal, orasenesc, municipal sau judetean, dupa caz, de avizare a suprafetei administrative ce va urma sa faca parte din aria naturala protejata – sinonim practic cu imposibilitatea de a infiinta noi arii protejate.
2. Art. 22, alineatul (11), litera noua i) permite constructii si investitii de orice fel in zonele de dezv. durabila: activitati de constructii/investitii, cu avizul administratorilor ariilor naturale protejate pentru fiecare obiectiv in parte, conforme planurilor de urbanism legal aprobate.
3. Art. 27 referitor la interdictia scoaterii din circuit agricol sau silvic a terenurilor din ariile protejate a fost restrans doar la ariile protejate de interes national/international.
4. Art. 28 – se stabileste exceptie pt. permitere investitii in situri “Natura 2000”, inclusiv prin prisma interesului public social si economic, adica orice.
—
Consideram ca legea luata in ansamblu este elaborata total disproportionat. Cu toate ca este legea ariilor protejate, se insista pe cu totul altceva decat coservarea naturii. Detaliaza cu lux de amanunte niste articole referitoare la turism, cercetare, pesteri si trateaza superficial lucruri cu impact mult mai mare: exploatari forestiere, vanatoare, constructii si investitii, accesul motorizat etc.
Speram sa reusim sa deschidem calea spre discutii prin care sa indreptam toate aceste prevederi problematice, atat cele referitoare la conservarea naturii, cat si cele referitoare la reglementarea activitatilor turistice.