Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » pe munte

Raport: ascensiune in premiera mondiala pe Gandharva Chuli

Submitted by on May 29, 2013 – 11:22 AMNo Comment

In perioada 16 aprilie 2013 – 15 mai 2013 Cristina Pogacean si Cosmin Andron au intreprins o expeditie in Himalaya regiunea Annapurna avand ca obiectiv principal ascensiunea varfului Gandharva Chuli (Gabelhorn; Gandarbha Chuli) 6248m. Intre 16 aprilie si 29 aprilie au insotit pe Annapurna Sanctuary trek doi clienti iar in perioada 26-29 aprilie Cosmin Andron asistat de Cristina Pogacean i-a ghidat pe aceiasi doi clienti intr-o tentativa de ascensiune a varfului Tharpu Chuli 5663m (ascensiune oprrita la 50-30m sub varf datorita conditiilor meteorologice si de vizibilitate care faceau continuarea ascensiunii prea riscanta).

Folosind ascensiune de pe Tharpu Chuli drept aclimatizare, in data de 2 mai au stabilit tabara de baza la cca 3857m la confluenta dintre Modhi Khola si valea glaciara ce porneste de sub Singhu Chuli. Ziua urmatoare au stabilit tabara de baza avansata cu ajutorul a 3 porteri la 4448m pe versantul vestic al Gandharva Chuli.

In 4 mai la ora 4:00 au inceput ascensiunea urmand creasta sud-vestica si un teren mixt. In jurul pranzului au fost surprinsi de o furtuna cu descarcari electrice si ninsori abundente (care au durat pana a doua zi dimineata) si au fost fortati sa faca bivuac la cca 5438m in conditii semnificativ neconfortabile.

Prima parte a zilei de de 5 mai au petrecut-o stabilind o tabara pe creasta sud-vestica intr-un loc ceva mai potrivit, la o altitudine  de 5586m iar restul zilei asteptand ca zapada cazuta in ultimele 24 de ore sa se consolideze sau sa se descarce de pe fetele expuse.

In dimineata de 6 mai in jurul orei 3:30 au pornit spre varf urmand restul crestei sud-vestice (zapada neconsolidata si gheata) si mai apoi creasta vestica pana pe varf (extrem de instabila si ingusta). Ascensiunea acesteia a durat extrem de mult datorita conditiilor de zapada si a intetirii vantului dinspre nord. Partea finala a crestei se ridica la 75* inainte de varf.

La ora 16:00 au ajuns la 1 m sub varf unde au decis sa se opreasca in semn de respect pentru credintele locale care considera Gandharva Chuli (prin asociere cu Machhapuchhare) un munte sfant si lacas al spiritelor. Au lasat in acel loc o ancora de zapada impreuna cu steagul Romaniei, steagul Nepalului si pe cel al municipiului Baia Mare.

La ora 22:00 au revenit la cortul de la 5586m iar a doua zi (7 mai) in jurul orei 20:00 au revenit in tabara de baza avansata.  In 8 mai au coborat in tabara de baza (3857m) si au continuat pana la catunul Machhapuchhre Base Camp (3700m) in aceeasi zi. Zilele de 9-11 mai au fost dedicate reintoarcerii in Pokhara.

Traseul deschis de cei doi alpinisti in stil alpin marcheaza prima ascensiune a muntelui Gandharva Chuli 6248m. Traseul masoara cca 2000m din tabara de baza avansata. Cei doi nu au folosit corzi fixe iar echipamentul lasat pe traseu consista in 6 pitoane de titaniu (4 in statiile de rapel si 2 in traverseuri) precum si o serie de cordeline de asemenea in statiile de rapel.

Ascensiunea a fost preluata de portalul BMC coroborand informatii de la echipa in urma interviului cu Elisabeth Hawley in Kathmandu. Portalul Francez “Kairn” a prefatat referinta la articolul de pe site-ul BMC cu: “o frumoasa ascensiune de o etica impecabila a unui varf virgin din lantul Annapurna…”.

https://www.thebmc.co.uk/new-peak-climbed-in-the-annapurna-sanctuary

Mai multe imagini aici:  https://www.dropbox.com/sh/wf2vtz5jgywejc6/5Z-oe2HsCT

Comments are closed.