Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » alpinism, etica alpină, in reflector, pe munte, Ultimele noutati

Ghizi montani români în Franța: închisoare cu suspendare și alte acuzații în curs de deliberare pentru activitate comercială ilegală și uzurparea titlului de ghid montan

Submitted by on December 31, 2018 – 12:38 PMNo Comment

După arestarea și interogarea celor doi ghizi montani români care conduceau ilegal grupuri de turiști pe Mont Blanc în vara lui 2018 autoritățile franceze au deliberat următoarele:

Două luni de inchisoare cu suspendare solicitate pentru ghizii fără diploma (n.r. diploma IFMGA)

Pe ruta clasică a celui mai înalt vârf al Europei de Vest se dă o luptă comercială acerbă. Alpiniștii se înghesuie iar ofertele care îi propun ghidaj alpinistului începător la un preț redus abundă.

De data aceasta, acuzatul este de naționalitate română. La coborârea de pe Mont Blanc, cei șase sunt verificați în zona refugiului Tête Rousse. Organul de control solicită identificarea liderului. Doi dintre ei îl indică pe cel mai experimentat, care refuză titlul de ghid și declară că este vorba doar de o activitate între prieteni. “ În niciun caz nu am primit o remunerație pentru această tură” declară el. Cei șase bărbați sunt chestionați. Doi dintre ei nu sunt români. Ei declară că au achitat suma de 850 de euro pentru ascensiunea Mont Blanc-ului. Banii au fost virați către asociația “Extreme Travel Club” în cadrul căreia este membru, dar nu și angajat, se apărără ghidul desemnat.

Neasigurați spre Goûter

Este acuzat de faptul că a însoțit oameni pe munte fără a deține o diplomă recunoscută în Franța. Absent la audieri, avocatul acuzatului declară că acuzatul lua lucrurile foarte în serios. “ El nu a estimat gravitatea faptelor sale din punct de vedere administrativ. În schimb, în calitate de montaniard experimentat, evaluase riscurile unei asemenea ture.

Cinci diplome românești de salvatori montani și de profesioniști ai muntelui au fost prezentate la tribunal. Conform declarațiilor apărării, suma virată de către cei doi străini către grupul de prieteni acoperea cheltuielile aferente transortului, cazării și echipamentului aferent expediției.

O sumă suspect de mare estimează parchetul care a solicitat două luni de detenție cu suspendare.

Un element important este că un grup de martori declară că i-au văzut pe cei șase oameni neasigurați în coardă în sectorul periculos de la Goûter. O greșeală a cărei gravitate este în curs de deliberare și va fi pronunțată ulterior.

Aveti aici articolul in limba franceza: Le Dauphine

Mont Blanc, ghizii fara diploma au fost condamnați!

Cele două evenimente au facut multă vâlvă în vara acestui an.

Doi ghizi de naționalitate română au fost puși sub acuzare în luna august 2018. Unul pentru uzurparea titlului de ghid, celălalt pentru exersarea funcției de ghid de altitudine, contra cost, fără a fi calificat în acest sens.

Cele două anchete tehnice au fost conduse de militarii de la PGHM (Jandarmeria Montană Franceză) și de la Brigada de Cercetare Chamonix Mont-Blanc (alpiniști și salvatori montani cu experiență. Toți acești jandarmi au și calitatea de Ofițer de Poliție Judiciară”). A fost, de asemenea, implicată și Direcția Departamentală de Coeziune Socială.

Audierile au avut loc zilele acestea la Tribunalul Înaltei Curți din Bonneville. Fiecare “fals ghid ” a fost condamnat fie cu o amendă substanțială, fie cu închisoare cu suspendare.

Dincolo de pedepsele pronunțate, aceste condamnări sunt vești bune pentru ansamblul comunității profesioniștilor muntelui și un mod de a arăta că, pînă și în locurile cele mai liniștite (și cele mai verticale!) legea se aplică pentru toți.

Aveti aici articolul original pe pagina oficiala PGHM Chamonix Mont Blanc  

Comments are closed.