Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » in reflector, mediu, Ultimele noutati

Pozitia Clubului Alpin Roman prezentata APNPC in 8 feb 2014

Submitted by on February 12, 2014 – 6:00 PMNo Comment

antet car

7 februarie 2014

            Către Administrația Parcului Național Piatra Craiului

 

Clubul Alpin Român salută deschiderea spre dialog a Administrației Parcului Național Piatra Craiului în ceea ce privește problema accesului practicanților de activități outdoor specifice în parc.

Considerăm această primă întâlnire ca fiind foarte importantă în ceea ce privește stabilirea unei colaborări în folosul atât al parcului cât și al comunității practicanților activităților outdoor, printre care se numără și membri ai clubului nostru.

Dorim să ne exprimăm poziția față de două aspecte, mult discutate în ultima vreme, referitoare la accesul și taxarea acestuia pe teritoriul parcului.

1. Accesul în afara traseelor turistice marcate

Cunoaștem prevederile OUG 57/2007 care interzic și pedepsesc accesul pedestru, cu bicicleta și ecvestru în afara traseelor marcate în acest sens și susținem înlocuirea prevederilor restrictive din actualul text legislativ cu reglementarea accesului prin regulamentele și planurile de management ale ariilor naturale protejate.

Vă solicităm sprijinul pentru modificarea prevederilor OUG 57/2007 în acest sens.
Pentru reglementarea accesului în zonele de interes vă oferim sprijinul  pentru conlucrarea la elaborarea regulamentului parcului, inclusiv prin includerea CAR în consiliul consultativ al parcului.

În opinia noastră accesul ar trebui să aibă la baza principiul libertății la circulație, cu excepții justificate care pot duce la restricții și chiar interzicerea accesului acolo și când se impune.

Ne oferim deasemenea să sprijinim APNPC prin acțiuni de realizare și actualizare a unei baze de date cu zonele și traseele de alpinism și escaladă din cadrul parcului.

În ceea ce privește dezvoltarea alpinismului și escaladei CAR, fiind afiliat Uniunii Internaționale a Asociațiilor de Alpinism, susține politica UIAA privind prezervarea zonelor stâncoase naturale pentru cățărarea de aventură.

Considerăm că reglementarea accesului de comun acord la aceste zone va fi atât în folosul conservării biodiversității și geodiversității parcului național, dar și al dezvoltării activităților outdoor nepoluante și a practicanților acestora.

Ne oferim deasemenea ca prin membri CAR să oferim sprijin voluntar în rezolvarea unor probleme cu care administrația parcului se confruntă periodic prin semnalarea unor situații întâlnite în teren de încălcare a regulamentului de către vizitatori, cazuri suspecte de braconaj, întâlniri cu animale, starea traseelor și amenajărilor și altele. Ne manifestăm deasemenea disponibilitatea ca, în măsura posibilităților, să participăm și să inițiem acțiuni și proiecte în folosul parcului (remarcări în zone mai puțin circulate, înlocuirea stâlpilor de marcaj, curățarea potecilor, refacerea refugiilor și stânelor, promovarea activităților turistice și altele).

2. Taxarea accesului pe teritoriul parcului.

Cunoaștem situația actuală a neimplicării financiare a statului în conservarea patrimoniului natural național și problemele financiare cu care se confruntă administratorii și custozii ariilor protejate din România.

Considerăm însă că aceste tarife de vizitare ar trebui instituite numai în locuri și cazuri justificabile, în mod transparent, pe criterii conservative, cum ar fi areale foarte valoroase, sensibile și amenințate.

Ne manifestăm sprijinul în a găsi soluții și a vă sprijini în determinarea autorităților responsabile să asigure din bugetele publice resursele necesare protecției patrimoniului natural național.

Credem că numai împreună putem rezolva aceste probleme și că practicanții alpinismului, escaladei și ai altor activități outdoor nepoluante ar trebui pot să deveni principalul aliat al administratorilor ariilor naturale protejate în interesul comun pentru protejarea acestora.

Persoană de contact: Florin STOICAN, membru CD al CAR, tel. 0723.071.648

Consiliul Director al Clubului Alpin Român

 

Comments are closed.