Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » pe munte

Premiera: “ZEITGEIST”, 11LC, Cheile Bicazului

Submitted by on April 4, 2012 – 5:24 PMNo Comment

Emil Camerzan & Leslie Fucsko

Dupa o tentativa pe 4/5ianuarie 2012, un traseu nou a fost deschis intre 15 si 21 februarie 2012 in cheile Bicazului pe peretele Bardosului. Traseul reia o linie inceputa in anii 1983/84 de catre Viorel Boboc,Mircea Opris si altii(din cate am aflat eu). Premiera a fost abandonata din motive tehnice si politice…V. Boboc a fugit din Romania iar ceilalti nu au mai dorit sa continua linia inceputa. Partea deschisa de ei care s-a oprit sub un enorm tavan in dreapta traseului Surplomba de la Gatul Iadului nu a fost vizitata de nimeni de atunci. 80 de pitoane au fost lasate de echipa lor in a treia lungime si o carabiniera de titan pt rapel…pitoanele sunt depozitate la Salvamont Gheorgheni,in cazul in care proprietarii au dorinta de a le recupera….iar carabiniera ruseasca face parte din arsenalul meu de material si nu este recuperabila…

Traseul a fost deschis in 7 zile cu 6 nopti in perete in stil big wall capsula (fara legatura cu solul sau cu o oarecare echipa de sustinere). Un minimum de material a fost lasat in perete, 1 sau 2 gujoane in regrupari (fara urechi) si un gujon de 8mm(singurul in tot traseul!)in a sasea lungime + un piton universal tot in a sasea lungime. Materialul necesar : 1 set de friends(1 buc nr 4!) ,1 set de offset, 1 set metolius rocks, 1 set de totem cam, 2 seturi de aliens, 20 de sky hooks, 37 pitoane variate(16 lame, 4 micro lame, 10 pitoane U, 5 lost arrows, 2 bird beaks), urechi de 8 si 10mm pt regrupari, 2 corzi si portaledge obligatoriu, traseul fiind suprplombant pe aproape toata lungimea ei si nu exista nici un fel de brana pt bivuacuri. Traseul comporta pasaje de escalada libera 6a/6a+ si lungimi de A1/A2/A3 si doua lungimi cu pasaje de artificial de A4/A4+. Ultimele 2 lungimi in condiitile actuale de iarna au fost acoperite de zapada si gheata si au
fost catarate la mixt M4/M5.
Cotatile asteapta confirmatile repetitorilor bineinteles si sunt date numai ca idee informativa si subiectiva!
ZEITGEIST(Spiritul timpului / L’esprit du temps / Korszellem)este un traseu de 11 lungimi de coarda si aproximativ 420m de lungime de escalada care taie peretele surplombant de la dreapta la stanga, incepand langa Finala 67 si iese pe ultimele metri al traseului Armata. Urmarand o linie de fisuri, placi si gauri improbabile traseul trece printr-un tavan in a cincea lungime si pe urma inca doua tavane succesive in a opta lungime. Retrageara este problematica dar nu imposibila…Unele pasaje sunt foarte angajate cu potential de cadere importanta.Roca este de calitate variabila dar in general fragila si foarte murdara/prafoasa. Dealungul traseului am gasit in mai multe locuri urme de tentative(din rapel???)diverse in toate directile unde se gasea o fisura demn de acest nume.

Un mare si calduros mersi echipei Salvamont din Gheorgheni care ne-au gazduit dealungul timpului petrecut in zona Bicazului si care ne-au scutit de o zi de portaj suplimentar de material dupa ce am iesit din traseu in mijlocul noptii de 21 februarie.

Cheile Bicazului a fost foarte calm tot timpul in care am stat in zona…nici o echipa pt o hivernala demn de acest nume…Localnicii ne-au asigurat ca iarna asta a fost exceptionala si pt ei…dar si pt noi!

[Galerie FOTO aici]

Comments are closed.