Convocator Adunarea Generala a Clubului Alpin Român pentru 17 Februarie 2024
January 14, 2024 – 8:52 PM

În urma deciziei Consiliului Director al Clubului Alpin Român din data de 8 Ianuarie 2024, se convoacă Adunarea Generală pentru data de 17 Februarie 2024 ora 16:00 la Căminul Alpin, Str. Morarului 22, Busteni.

Pe ordinea …

Read the full story »
pe munte

instruire

rapoarte de tura

etica alpină

Istorie CAR

Home » alpinism, etica alpină, in reflector, pe munte, Ultimele noutati

Comunicat de presa

Submitted by on February 14, 2018 – 4:09 PMNo Comment

Miercuri, 14 februarie 2018

Comunicat de presă

În contextul ultimelor discuții din mediul online cu privire la afirmațiile unor sportivi și tehnicile de promovare ale unor ascensiuni alpine în mass-media, Clubul Alpin Român a cărui datorie morală și statutară este să încurajeze activitățile montane în toate formele sale și să susțină o promovare a acestora într-un mod onest, responsabil și cât mai transparent, vine cu următoarele precizări:

Atragem atenția că există o tendință vizibilă și o practică de ani de zile de a compara ascensiuni, performanțe sau premiere realizate de alpiniști români, cu scopul  de a evidenția o parte dintre acestea în detrimentul altora chiar și atunci când sunt în discuție ramuri diferite ale alpinismului.   

Considerăm că alpinismul este o activitate complexă ce înglobează discipline diferite, dintre care unele strict de natură sportivă (escalada sportivă, bouldering, alergare montană, ski-alpinism etc) și ale cărei performanțe sunt stabilite după criterii calitative și subiective.  

Considerăm inoportună crearea unor comparații între ascensiuni tehnice de perete, ascensiuni la mari altitudini, ascensiuni solitare, ascensiuni de vară sau de iarnă, între premiere sau repetări ale unor trasee, între stilul expediționar și cel alpin, deoarece toate acestea reprezintă caracteristici și abordări total diferite ale aceluiași complex de discipline din cadrul alpinismului.  

Toate sunt mai întâi de toate performanțe personale și toate contribuie la dezvoltarea alpinismului.  Dintre aceste ascensiuni considerăm că merită o atenție deosebită cele care aduc un element de noutate, cele care împing limitele posibilului sau cele care au loc în teren total necunoscut, și care promovează un stil cât mai responsabil, cu impact minim, dând dovadă de respect față de ceilalți practicanți.  

Cu expecția disciplinelor strict de natură sportivă – escalada sportivă, bouldering, alergare montană, ski-alpinism – considerăm neautentice și nesănătoase competițiile oficiale în alpinism, precum și pe cele generate de comparații sau de dueluri mediatice. Aceste manifestări fac un deserviciu alpinismului si contravin spiritului său care presupune trăirea unor experiente personale si dezvoltarea unor abilitați într-un mediu natural si incontrolabil.

Utilizarea mijloacelor de comunicare în masă pentru a pune în valoare anumite ascensiuni este o practică comună la nivel global, fapt care poate contribui la dezvoltarea carierei unui sportiv, în acest caz a unui alpinist.

Totuși, îndemnăm la moderație, deoarece există o linie fină între promovarea unor activități sau performante personale și tentația de a le transforma în mai mult decât ceea ce sunt, prin omiterea unor detalii importante sau prin utilizarea unor formulări vagi care lasă loc unor interpretări. Toate aceste comunicări incomplete sau lipsite de fair play aduc într-un final un deserviciu alpinismului și comunității alpine.

Recomandăm ca pentru o bună promovare și dezvoltare a alpinismului, practicanții, amatori sau profesioniști să fie mai onești în comunicarea activităților lor și să se manifeste cu fair-play față de ceilalți membrii ai comunității cunoscându-le și acceptându-le realizările.

De asemenea, formatorilor de opinie, și punctual în cazul nostru jurnaliștilor, le recomandam să se documenteze mai temeinic cu privire la disciplinele alpinismului înainte de a prelua și de a publica informații neverificate personal. Există numeroase surse de informare competente – publicații și foruri internaționale de specialitate, precum și o bogată literatură și istorie alpină care pot care pot fi consultate.

În plus, Clubul Alpin Român poate oferi în scris sau telefonic consultanță oricărei persoane sau instituții care dorește o opinie de specialitate pe teme alpine.   

Consiliul Director

Clubul Alpin Român

office@clubulalpinroman.net

 

 

   

 

Comments are closed.